Liceele din Surduc şi Sâg, ruşinea bacalaureatului din Sălaj

Pentru absolvenţii a două licee din judeţul Sălaj, examenul maturităţii din acest an a fost un eşec total. Este pentru al doilea an consecutiv în care la Liceul Tehnologic nr. 1 Surduc şi la Liceul Tehnologic nr. 1 Sâg, rata de promovabilitate la bacalaureat a fost zero.
Aproape 100 de liceeni în an terminal s-au făcut de ruşine, după ce au obţinut note de mizerie.
Potrivit rezultatelor dinaintea contestaţiilor publicate pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, 38 de elevi de la Sâg şi 56 de elevi de la Surduc nu au reuşit să obţină diploma care să ateste finalizarea studiilor liceale.

Trei sferturi din înscrişi nici nu s-au prezentat
Cu cele mai slabe rezultate „se mândreşte” Liceul Tehnologic nr.1 din Surduc, unde din totalul celor 56 de înscrişi, 52, adică aproape 93 la sută dintre absolvenţi, nici nu s-au sinchisit să se prezinte la examen.
Potrivit ISJ Sălaj, şase absolvenţi provin din promoţiile anterioare şi peste 80 la sută au urmat cursurile la zi.
Întrebat cu explică situaţia deloc fericită de la instituţia de învăţământ pe care o conduce, directorul Adrian Gionea-Revnic a dat de înţeles că totul este o consecinţă dezinteresului tinerilor: „Unii dintre cei înscrişi la bacalaureatul din acest an au renunţat după probele orale, descurajaţi fiind de notele pe care le-au obţinut. Alţii nu s-au prezentat la nicio probă, fie pentru că obţinerea unei diplome nu reprezintă pentru ei un obiectiv, fie pentru că nu au învăţat”.
Directorul liceului consideră că situaţia a fost determinată şi de faptul că sistemul permite accesul în învăţământul liceal şi absolvenţilor de gimnaziu care nu au reuşit să ia notă de promovare la testele naţionale. „Legea educaţiei prevede obligativitatea învăţământului de 10 ani. În aceste condiţii, au intrat la liceu chiar şi elevii care au obţinut medii de doi-trei la testele naţionale şi pe care nu poţi în câţiva ani să-i aduci la nivel de nota şase. Este adevărat că după ce termină un an de liceu, tinerii pot opta pentru învăţământul profesional, dar câţi dintre ei sunt de acord să dea liceul pe şcoală profesională? Cum pot eu să-i conving pe părinţi că varianta a doua este mai bună pentru copiii lor?”, întreabă Gionea-Revnic.
La Liceul Tehnologic din Sâg, din totalul celor 39 de absolvenţi înscrişi la bacalaureatul din 2013, aproape jumătate nu s-au prezentat. În ciuda insistenţelor noastre, directorul instituţiei de învăţământ, Rodica Borlea, nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere cu privire la dezastrul de la Bac-ul din acest an, invocând o serie de pretexte.

„Defiinţarea liceelor cu promovabilitate zero nu intră în discuţie”
Gheorghe Bancea, inspectorul şcolar general al ISJ Sălaj, este, însă, optimist. Recunoaşte că atât elevii, cât şi părinţii lor manifestă reţinere când vine vorba de şcoala profesională, dar are convingerea că această atitudine se va schimba în timp. „Momentan, tinerii preferă liceul pentru că dă mai bine. Va veni, însă, o vreme când mentalitatea aceasta că trebuie să urmăm un liceu va fi înlăturată”, consideră Bancea.
Acesta a ţinut să precizeze că desfiinţarea liceelor tehnologice cu promovabilitate scăzută ori zero nu este luată în discuţie. „Aceste instituţii de învăţământ au fost înfiinţate în anii trecuţi ca şcoli profesionale. Când s-a luat decizia de desfiinţare şi transformarea lor ulterioară în licee tehnologice, toţi absolvenţii de clasa a opta au fost repartizaţi la liceu. Nu se discută desfiinţarea lor. În aceste unităţi de învăţământ există un plan de şcolarizare; liceele acestea nu sunt doar pentru elevii claselor IX-XII, pentru că şcolarizează copii începând cu clasa pregătitoare”, a menţionat Bancea.
În opinia sa, nu diploma de bacalaureat reprezintă miza acestor şcoli, ci atestatele de calificări pe care cursanţii liceelor tehnologice le primesc şi care reprezintă echivalentul unor calificări superioare celor eliberate de şcolile profesionale.

Patru licee pe „lista ruşinii” în 2012
Anul trecut, pe lista unităţilor liceale sălăjene care au înregistrat promovabilitate zero figurau, alături de liceele tehnologice din Sâg şi Surduc, cele din Sărmăşag şi Nuşfalău. Inspectorul şcolar general declara la acea dată că „având în vedere rezultatele slabe, există posibilitatea ca acestea să fie transformate în şcoli gimnaziale. Se va analiza, comparativ cu anii trecuţi, situaţia fiecărui liceu unde rata de promovabilitate la examenul de bacalaureat a fost redusă. Vom vedea ce este de făcut în funcţie de măsurile impuse de minister”.
În luna martie a acestui an, fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, opina că liceele tehnologice cu promovabilitate scăzută la bacalaureat ar trebui transformate în şcoli profesionale: „Dacă rezultatele slabe se vor repeta, măsurile nu trebuie să se lase aşteptate. Eu aş merge până la a transforma liceele tehnologice în şcoli profesionale. Realitatea examenului de bacalaureat (din 2012 – n. red.) a arătat că în liceu nu poţi corecta toate lacunele cu care copiii vin din gimnaziu”.

Patru medii de zece
Aproape 58 la sută dintre absolvenţii de liceu din Sălaj, care au susţinut bacalaureatul în sesiunea iunie-iulie, au obţinut note peste cinci. Centralizarea întocmită de către ISJ Sălaj, procentul de promovabilitate din acest an, înainte de depunerea contestaţiilor, este cu 15 la sută peste cel înregistrat anul trecut. Astfel, peste 22 la sută dintre candidaţii sălăjeni au obţinut cel mult media 6,99, 26,5 la sută au avut medii între 7 şi 7,99, 28,1 la sută, s-au încadrat între 8 şi 8,99, aproape 23 la sută au luat între 9 şi 9,99, iar patru tineri, reprezentând 0,41 la sută din total, au primit nota zece.

4 Thoughts to “Liceele din Surduc şi Sâg, ruşinea bacalaureatului din Sălaj”

  1. Paul

    Nu ar fi normal ca astfel de instituţii să nici nu mai existe? Înainte mergeau la facultăţi tehnice tot felul de absolvenţi de la astfel de licee… rurale, cu medii foarte mari, luau locul absolvenţilor de la licee foarte bune din mediul urban, dar care nu aveau medii aşa bune (în raport cu bagajul de cunoştinţe), iar după prima sesiune îşi dădeau arama pe faţă.
    Concluzie: liceele să fie deschise acolo unde sunt cu adevărat profesori-formatori care să scoată „untul” din orice „element”.

  2. Zălăuan

    Vina principala o poartă cucoana Andronescu, aia pe care o vedeţi în fiecare seară, la alt post TV. Ea desfiiţat, fără nicio judecată, şcolile profesionale.
    Vara trecută a primit sarcină de la Ponta, să introducă pentru liceele tehnologice, bac-ul profesional, dar nu a fost în stare să rezolve nici această problemă. Rezultatele la bac ar fi fost mai bune.
    Peştele de la cap se împuţeşte !

  3. carutasul depe strada Crasnei

    Liceu in Sag? interesant. pe cand o facultate de drept in Tusa su Fizes?

  4. popa tanda

    De ce nu s-ar infiinta in Sag o facultate de teologie ortodoxa din absolventii cazuti la bacalaureat. Nu se cere multa cultura, trebuie doar sa fii obedient fata de metrosexualul Pterodactil salajanul. (petroniu). Ba , de ce nu, se poate infiinta o alta Mitropolie ortodoxa de salaj – II, sa fim judetul fruntas la intrcerea socialista pe tara de infiintare de mitropolii. Are balta peste, pescari s-or gasi!

Leave a Comment